dinsdag 3 april 2012
12 april start asperge seizoen!
Op donderdag 12 april wordt het startsein gegeven voor een nieuw mooi asperge seizoen. Deze prachtige groente is voor veel kokers nog een onbekende of onbegrepen groente. De Nederlandse bijnaam van asperge is ook wel de koningin van de groente en dat is wat mij betreft ook terecht. Ik blijf het een genot vinden om asperges klaar te maken en te serveren. De subtiele smaak en het plaatje op het bord is een feest van de lente.
Tegenwoordig kan je asperges bij de betere groentezaken vrijwel het hele jaar verkrijgen echter onze eigen Nederlandse asperges die kwalitatief top zijn en uit vooral uit Limburg komen zijn dit jaar vanaf medio april te koop in alle winkels. Een aantal jaar geleden kreeg ik de vraag van een vriendin wat je met deze witte stengels aan moest. Asperges kwamen toch uit een potje en die draaide je in plakken schouderham voor de verjaardag van je oma? In eerste instantie zakte mijn broek af en bedacht ik me dat er iets grondig mis was met de kook-kennis van deze vriendin. Ik bedacht me later dat er niet zo heel veel mensen zijn die verse asperges kopen en durven klaar te maken omdat ze dat gewoon nooit geleerd hebben. Ik hoor dan ook graag van jullie hoe vaak jullie asperges klaar maken in je eigen keuken.
Samen met deze vriendin heb ik een grote zak asperges gekocht en laten zien hoe je deze klaar maakt en waarmee je ze allemaal kan combineren en serveren. Ik kan je vertellen dat alle asperges op waren en ze ieder jaar naar de winkel rent zodra er verse asperges liggen.
Als eerste zorg ervoor dat de asperges gelijk aan dikte en lengte zijn in verband de kooktijd. Leg twee asperges in je hand en wrijf ze zacht langs elkaar in de lengte en luister of ze piepen. Zo niet, laten liggen ze zijn niet erg vers meer. Tel ook per persoon het aantal asperges wat jij denkt dat er gegeten wordt. Mijn ervaring is dat er meestal niet meer als 6 of 7 asperges per persoon gegeten wordt samen met het overige garnituur.
Snij bij de asperges ongeveer 2 a 3 mm van de onderkant af en leg ze 30 minuten in een grote platte schaal of grote pan in koud water. Pak een grote snijplank waar de asperges plat op kunnen liggen en leg er een theedoek op. Schil nu met een dunschiller de asperges heel goed totdat de schil echt goed eraf is. Je kunt de theedoek makkelijk uitschudden als er teveel schillen op komen te liggen. Werk van boven naar beneden en begin onder het kopje van de asperge. Je kunt beter iets teveel eraf schillen dan te weinig want de lol is er snel af als jou mede eters steeds schillen uit hun mond halen tijdens de maaltijd. Ook geen goeie indruk voor een eerste date!
Snij nu nogmaals 1.5 a 2 cm van de onderkant af zodat het harde houterige gedeelte eraf is. Doe de asperges in een grote pan met koud water en voeg een snufje zout toej. Kook de asperges op een rustig vuur ongeveer 5 minuten en haal de pan van het vuur. Laat ze nu +- 15 minuten doorgaren en check de asperges door met een scherp mes of vorkje aan de onderkant te prikken. Je moet er makkelijk doorheen prikken maar wel iets weerstand voelen.
Ik serveer zelf de asperges met mooie nieuwe aardappels, een hard gekookt ei en mooie droge achterham erbij. Klaar wat roomboter en serveer deze apart bij de asperges. Mocht je liefhebber zijn van hollandaise saus zijn is deze perfect te combineren met asperges. Als je geen ham wilt serveren kan je deze bijvoorbeeld door gerookte zalm vervangen. Op het internet kun je een keur aan recepten vinden voor asperges dus ik daag je uit om dit seizoen eens flink onze mooie Nederlandse asperges te eten. Neem even de tijd, schil de asperges goed. Onbekend maakt onbemind is een spreekwoord wat nu niet meer op mag gaan!
Eet smakelijk.
Handige links:
http://www.asperge.nl/nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandaisesaus
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten