woensdag 18 april 2012

Koken op tv II

Zoals beloofd zal ik een aantal programma's die over koken of voedsel gaan bespreken en mijn ongezouten mening geven. Het eerste programma waar ik wel wat over te melden heb is Ready Steady Cook. Dit programma is iedere werkdag te zien op Net 5 om 16:05 uur.



Dit door de BBC geproduceerde programma heeft als basis twee "celebs" die aan een chefkok gekoppeld worden. Ze moeten een recept maken met de ingrediënten die ze hebben meegenomen. De gerechten moeten binnen  een bepaalde tijdsperiode klaar gemaakt zijn en het publiek bepaald wie de winnaar wordt.

Ik vind het eigenlijk al heel bijzonder dat er een winnaar wordt gekozen zonder dat er geproefd kan of mag worden en ben geen fan van koken binnen een korte tijdsperiode. Gezien de geschiedenis die de Engelse keuken in mijn herinnering heeft kan ik me wel voorstellen dat er via de BBC aan de Engelse tv kijker een andere kijk op voedsel wordt gegeven. In mijn jonge jaren ben ik vaak in Engeland op bezoek geweest en het enige wat ik me nog kan herinneren van de culinaire kunsten zijn de grote groene erwten die op het bord lagen.



Nu reis ik gemiddeld 1 keer per jaar naar mijn vader die in Zuid Engeland woont met de ferry en het voedsel wat ik op deze rammelende boten langs zie komen stemt mij ook niet erg gelukkig. Vaak neem ik de vroege ferry vanaf Calais die goed bevolkt word door truckers, een bonte verzameling van dronken Engelse voetbalsupporters en families die zo goedkoop mogelijk willen reizen ( net als ik). Ik heb vorig jaar samen met mijn dochter met verwondering bekeken wat er als ontbijt naar binnen wordt gewerkt. Slappe bacon, ranzige eieren, friet, ondefinieerbare worsten en toast waar het vet uitdruipt. Dit beloofd veel goeds als basis!

Waar mijn geheugen was blijven stil staan qua culinaire verassingen uit Engeland was ik een paar jaar geleden zeer verrast toen de Engelse chefs de tv en boeken wereld overnamen. Deze zware keuken met shepards pie en green peas is geëvolueerd naar een keuken die zich kan meten met de rest van Europa en andere culinaire toplanden.

Toch ben ik geen fan van Ready Steady Cook. De opzet van dit programma kan mij niet bekoren en heb ik niks met de presentator. De rommelige manier van koken en het omgaan met de ingrediënten bevalt me niet en ik haal vrijwel nooit het einde van dit programma. Als dit een inspiratie moet zijn voor de avondmaaltijd laat dan maar wat mij betreft. Voor mij is koken meer dan vanuit een boodschappentas zo snel mogelijk een bizar gerecht in elkaar te flansen. Koken mag een feestje zijn en is echt meer dan een pan opzetten en iets opwarmen. Respect voor de producten en tijd en liefde in het gerecht stoppen zal uiteindelijk meer smaak geven dan het applaus van een voor zich uit starend publiek. Ik geef Ready Steady Cook een 6 als programma.

Wel denk ik dat Ready Steady Cook iets positiefs heeft gebracht. Kijk maar eens in de collectie aan kookboeken die jij in je keuken hebt staan. Vrijwel iedereen heeft een kookboek van Jamie Oliver of Nigella Lawson tussen de uitgeknipte libelle recepten. Tel daarbij op dat het lopen door een supermarkt in Engeland echt een feest is qua aanbod van producten en de invloed van alle culturen die Engeland rijk is, kun je de gerechten die op tafel komen via Engeland een mooie aanvulling noemen op de Europese keuken.

Nu de euro nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten