Op zondag 8 en maandag 9 april vieren wij weer massaal Pasen! Kilo's chocolade eitjes en haasjes gaan er de aankomende dagen doorheen. Op de meeste lagere scholen word driftig geknutseld aan kunstige werkjes die met een grote glimlach door de trotse ouders in ontvangst genomen zal worden. Als je goed opgelet hebt staan er al een paar weken enorme advertenties in de gratis krantjes die in de bus vallen van allerlei brunches, ontbijtjes tot volledige paas dineetjes. Net als met de kerstdagen probeert de nationale horeca ons over de drempel te lokken om de nodige extra €tjes binnen te halen.
Ook ik heb tijdens mijn werk al kok mogen meedoen aan de paasdrukte. De werkgever waar ik werkte had als een van de eerste een zondag brunch die tijdens de paasdagen vooral in het teken van eieren stond. Het verdelen van de ochtenddiensten was vrij simpel, om de week mocht je aantreden om de mis en place te maken voor de brunch. Dit betekende om 09:00 uur aantreden en alles klaarmaken voor de klanten ( die het vaak lieten afweten). De meeste brunches heb ik denk ik uit mijn geheugen verdrongen echter de paasbrunch is mij wel bijgebleven en dit meer door de avond voor de brunch dan de dag zelf. Er was nooit veel nodig om mij op zaterdagavond te verleiden om nog even met wat collega's een flinke borrel te doen dus ook deze zaterdagavond belande ik met een collega in de Bergermeermin.
Deze disco bleef altijd tot 04:00 uur open en samen met een hulpkok hebben we de voorraad tequila en bier flink aangesproken. Het laatste wat ik mij herinner is dat hij op zijn fiets voor mijn Renault 4 uitreed en mij via een fietspad thuis heeft geloodst. Een paar uur later stond ik weer in de keuken nog zo blauw als een aap de brunch klaar te maken. Omdat er verwacht werd dat er wel 200 klanten zouden komen werden er een paar honderd eieren gekookt. Deze moesten allemaal gepeld worden en tevens moest er een lekker verse eiersalade gemaakt worden. De geur van deze eieren zorgde ervoor dat ik de gehele ochtend kokhalsend boven het aanrecht heb gestaan en ik mijzelf toen voornam om nooit maar dan ook nooit meer alcohol tot mij te nemen. Het blijft geweldig hoe snel dit soort voornemens weer verdwijnen als een paar collega's je uitnodigen om even een biertje te halen. Tot overmaat van ramp zijn er tijdens de brunch nog geen 25 klanten geweest waardoor mijn noeste werk in de groene bak belande. Denk er maar eens aan als je straks je eiersalade opschept tijdens jou paasbrunch met de familie. Wellicht zie je een 19 jarige puberkok in de keuken staan die de dienst van zijn chef heeft overgenomen en de avond daarvoor gestapt heeft. Kijk goed uit voor kleine stukjes die niet op ei lijken.
Als je besluit om gewoon thuis lekker met de familie een eitje te eten hier wat leuke wetenswaardigheden. Sinds 01-01 zijn alle legbatterijen verboden in Europa. De verwachting is dat er een tekort in het aanbod kan ontstaan. Vooral Spanje en Frankrijk zijn grote exporteurs van eieren echter zal de industrie daar omgebouwd moeten worden om aan de nieuwe eisen te voldoen. In alleen al Frankrijk worden 210 miljoen eieren per week geproduceerd. Wij Nederlanders eten gemiddeld 110 eieren per jaar waarvan tijdens de paasdagen de consumptie verdubbeld. Tijdens de paasdagen eten worden er 32 miljoen gegeten. Enorme aantallen waarvan er een flink aantal in eiersalade verdwijnt.
Fijne paasdagen allemaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten