zondag 29 april 2012

Smaak en omgeving

Sinds een aantal dagen ben ik in Zuid Spanje voor wat kluswerk. Zodra ik in een ander land kom gaan bij mij alle zintuigen op scherp. Ik kan enorm genieten van alle producten en gerechten uit andere landen en met mij kan je rustig een paar uur in een supermarkt of op een dagmarkt doorbrengen. Uiteindelijk beland ik vrijwel altijd bij op vis-afdeling waar ik probeer uit te vogelen wat je met welke vis kan klaarmaken en wat er lokaal gedaan wordt met de vis.



In Nederland wordt tot mijn grote spijt een zeer beperkt assortiment aan vis verkocht in de meeste supermarkten. Tel daarbij op dat de houdbaarheidsdatum van vis kort is en ik dus erg huiverig ben om voorverpakte vis te kopen. Ik wordt vaak raar aangekeken als ik een pakje vis op zijn kop hou om te kijken of de vis aan de bodem van het pakje blijft plakken zodat ik kan zien of de vis over datum is. Ruiken kan niet meer dus de eerste test die iedere visliefhebber kan / wilt doen is onmogelijk. In de meeste zuidelijke landen kom je in iedere supermarkt een prachtige vis-afdeling tegen waar op ijs de meest bizarre visjes tegenkomt. Gisteren zijn we door een grote supermarkt gelopen waar je zelfs levende kreeft kon kopen uit een aquarium. Ik zie in mijn gedachte dat mooie kreeftje al op de bbq liggen met een goede salade en een lekkere koele witte wijn!

Via deze kreeft besefte ik me dat omgeving een grote invloed op smaak heeft. Vrijwel iedereen zal herkennen dat je de lekkerste pizza in Italie hebt gegeten bij dat kleine restaurantje aan dat plein waar die oudere eigenaar je een pizza bracht. Of die thaise salade met inktvis die je op een strand gegeten hebt die bloedheet was maar o zo lekker. Of een enorme Oostenrijkse schnitzel waar geen einde aan leek te komen op de piste. Als je weer thuis bent en de lokale pizzeria in loopt is die pizza toch minder lekker dan in de vakantie.

Zijn het dan de producten die anders zijn? De manier waarop het is klaargemaakt? De temperatuur in het land of de lucht? Meestal zijn het geen van deze zaken die onze smaak bepalen maar het gezelschap en onze gemoedstoestand denk ik. Tel daarbij het avontuur van in een onbekend restaurant te zitten en de taal amper te begrijpen maakt de beleving compleet.

De dagelijkse stress van werk, prive en belangrijke zaken die spelen zorgen er voor dat we onze smaakpapillen op 80% hebben staan. Als je daar ook de beleving op een laag pitje zet mis je dus de kunst van thuis genieten van een mooi gerecht.

Ik daag jullie hierbij uit om een typisch Hollands gerecht te maken gekocht op de markt en tijdens een Hollandse regendag maximaal te beleven dat ook boerenkool top kan zijn! Ga ik even mijn Tortilla op eten.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten