zondag 25 maart 2012

Buiten eten en genieten!

Vandaag is de zomertijd ingegaan en wat een prachtig weer is het daarbij geworden. Overal zie je de tuinmeubels weer verschijnen en wordt het sociale leven weer opgepakt. In de donkere maanden die achter ons liggen heeft de bbq stof verzameld in de schuur of garage maar ik weet zeker dat er veel mannen met volle energie de bbq aan het schoonmaken zijn.

Is er iets mooiers dan lekker buiten eten met het gezin, buren of goede vrienden? Flesje wijn op tafel en de bbq opstoken voor al dat vlees wat we gescoord hebben. Ook ik ben een grote bbq fan zolang ik zelf achter de bbq mag staan. Helaas heeft dit wel een reden. Barbecuen is meer dan binnen een half uur de fik erin stoken en het vlees erop leggen. De voorbereiding van o.a. de bbq zelf is al een kunst op zich. Ik zie genoeg prachtige onbetaalbare apparaten bij mensen staan waar je als je een beetje nadenkt en misschien eens een kookboek over barbecuen leest waanzinnig lekker kan grillen. 



Door de alcoholische versnaperingen en de gezelligheid vergeten we nog vaak genoeg om de bbq minimaal een uur van te voren op te stoken. Spiritus, aanmaakblokjes met brandstof erin, brandgel enz enz wordt gebruikt om de briketten zo snel mogelijk heet te krijgen. Blijf aub ver weg van deze chemische troep. Vergis je niet wat een bende er in het vlees komt door dit soort aanjagers. Misschien dat je dat lekker vind na een sixpack bier maar erg gezond is het niet.

Lees voor de lol deze inhoud van een standaard gel maar eens door :



Ook de kolen en briketten zijn nogal eens doordrenkt van chemische ellende. Lees dus altijd goed de verpakking. Er is kwalitatief hele goede houtskool te verkrijgen maar ook dit hoort bij de voorbereiding. In de meeste supermarkten zie kolen en briketten liggen. Gebruik altijd een zak kolen om de basis te leggen voor een mooi bbq vuurtje. Steek de bbq een uur van te voren aan met een natuurlijke aanjager. Je kunt karton gebruiken of gewoon schoon papier wat je tot een stevige prop maakt. Hou dit vuurtje aan met een waaier en leg zodra de kooltjes mooi gloeien een dun laagje briketten over de kooltjes. Herhaal dit tot alle briketten een mooie witte aslaag hebben en verdeel de briketten van hoog naar wat lager in de bbq. Zo kan je een hete kant en een wat minder hete kant in de bbq maken. 

Zorg voor goed gereedschap wat schoon en een goede grip op het vlees geeft. Geen scherpe prikkers of plastic wegwerp bestek. Het hoeft echt niet duur of trendy te zijn om de job te doen. Als je geen ervaren koker bent blijf dan weg bij de vleesvork omdat deze vaak meer schade aan het vlees aanricht dan goed doet. Een mooie klem is prima. 




Ik heb een jaar boven een zeer goede slager mogen wonen en ik kan je vertellen dat deze op een zonnige zaterdag met een hele grote glimlach en dikke zak met geld naar huis reed. Zelf had hij een klein pakje goed vlees mee naar huis. De hoeveelheid aan vlees is soms om je dood te schamen. Of het prestige is of gewoon bang om te weinig te hebben is ik weet het niet. Entrecotes, spiesjes,kip, vreemde worsten, sate, hamburgers noem het maar op. Gemiddeld denk ik dat er 4 tot 5 stukken vlees weggewerkt worden. Na de derde keer serveren zie je de boel al onderuit zakken en verplicht toch maar wat happen naar binnen schuiven. Tel gewoon goed hoeveel mensen er komen op de bbq en koop normaal in. Twee stukken vlees is al luxe genoeg. Mocht je toch wat extra willen ivm onverwacht bezoek of een puber die op hol slaat hou dat dan in de koeling zodat je het kan invriezen of later gebruiken. Je ziet ruim op tijd of er nog wat extra op de bbq mag. 

Dan het belangrijkste en voor mij vaak de reden waarom in de buurt van de bbq de boel blijf observeren.


Die heerlijke zwarte laag die op het vlees verschijnt bij te haastig of te heet grillen! Er wordt vaak lacherig over gedaan maar ten eerste verklooi je het vlees, ten tweede het is niet te eten en als laatste verbrand vlees is kankerverwekkend. Speel aub met de warmte van de bbq. Eerste regel van vlees grillen of braden is dat je het vlees heet dichtschroeit en daarna naar een minder heet gedeelte van de bbq schuift om te garen. Blijf ook bij de bbq staan en ga niet even met de buurvrouw wild staan dansen omdat ze er na wat drank zo leuk uitziet. Ik snap dat het verleidelijk is maar doe dat maar even na het eten. Of zet de buurman achter de bbq zodat jij jou geweldige dans moves kan showen. Dat arme kipje is niet zomaar geslacht. Behandel haar ook met respect. Zorg als laatste aub dat het vlees goed gaar is. De hoeveelheid rauwe stukken vlees die achteraf in de groene bak verdwijnt is genoeg om een derde wereld land een jaar te voeden. Check eerste een stukje vlees door het even door te snijden voordat het in de maag van een beschonken kennis verdwijnt. Ik kan uit ervaring weten dat er op maandagochtend flink wat ziekmeldingen van buikellende bij bedrijven binnenkomen. Helaas zie je nu dat het geven van een gezonde lekkere bbq best wat voorbereiding vergt. Ik noem dat gewoon voorpret. Hou je aan de regels en geniet van het mooie weer en goed gezelschap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten