dinsdag 18 december 2012

Rauwer




Afgelopen maandag is het tweede deel van de documentaire Rauw uitgezonden. De documentaire volgt een moeder en zoon die hun voedsel rauw eten en geen vlees,vis,zuivel,brood en eieren e.d. mogen. Ik heb geprobeerd om deze documentaire waarvan ik deel 1 ook gezien had zonder oordeel te bekijken en alleen te letten op de producten die gegeten worden en de uitleg van moeder. Een aantal jaar geleden is mijn aandacht op rauw eten gevestigd na het bekijken van de film Food Matters waarin diverse standpunten worden ingenomen over de westerse manier van eten. De film Food Matters zal iedereen die deze bekijkt aan het denken zetten over het voedsel wat wij iedere dag tot ons nemen.





Helaas is het mij niet helemaal gelukt om zonder waardeoordeel Rauwer te bekijken. Ik ben ervan overtuigd dat dit voornamelijk komt omdat ik zelf een vader ben en dus door de ogen van een ouder naar de manier van opvoeden kijk. Zonder afbreuk te doen aan de goede intentie de documentaire maker wordt er een oordeel geveld. En deze is niet best. Ook ik zet grote vraagtekens bij de manier waarop moeder met het eten omgaat. Haar communicatie richting zoon is doorspek met retorische vragen en er zit een dwingende toon de manier waarop zijn met hem communiceert. Mijn maag begon te draaien als de voedselgoeroe ,die na een lezing gegeven te hebben dat lopen op je blote voeten reuma geneest, de zoon een "goddelijke" opdracht geeft om zich sterk op te stellen en vooral Nederland te laten zien dat rauw de enige weg is.

Ik ben sterk van mening dat er een gulden tussenweg kan zijn met de manier waarop wij met voedsel omgaan. Ook ik vind dat wij teveel zonder na te denken iets in onze mond proppen zonder te weten wat er met het voedsel is gebeurt of welke producten er in zitten. De grote fabrikanten bepalen voor een groot gedeelte wat er met ons eten gedaan wordt en welke smaken wij inmiddels lekker vinden. Vet en suiker zijn de drugs van tegenwoordig en het gebruik van zout is jaren lang te hoog geweest. Gelukkig zie je langzaam aan dat ook de makers van deze producten er iets verstandiger mee om gaan. Let op dit natuurlijk ten alle tijde met hun belang voorop!

Ik heb hier al eerder een pleidooi gegeven om meer aan scholing te doen op het gebied van voedsel. Het is toch erg vreemd dat wij onze kinderen uren lang tafels laten opnoemen zodat ze weten wat 8*9 is terwijl alles tegenwoordig via een telefoon uitgerekend wordt maar zij geen enkele kennis meer hebben van datgene wat ze +- 90.000 keer gaan doen in hun leven namelijk eten. En als wij dat niet via school doen dan in ieder geval thuis.



Ook ik heb na het eten van een Big Mac de "mc donalds tummy ache" en weet heel goed dat die te grote biefstuk niet handig is echter wil ik moeder wel een boodschap meegeven. Een pannenkoek ( gemaakt van eieren,meel en melk)  heeft twee kanten. Vergroot uw kennis over voedsel door ook eens met een open blik naar de andere kant te luisteren en ga bij voorkeur eens met een kok uit een goed restaurant praten. Deze professionals gaan dagelijks met voedsel om en kunnen u ook de andere kant van de pannenkoek laten zien.

Daarbij is het 2012 en leven wij niet meer in onze grotten en was vuur er eerder dan de mens. Wees dus niet bang om een vlammetje aan te steken en een pannenkoek te bakken in spetterend vet!






zondag 16 december 2012

Kerst stress


Nog ruim een week en dan beginnen de twee drukste dagen voor alle amateur - en beroepskoks. Twee dagen van eten, snacken, snoepen, proeven en uitbuiken staan voor de deur en juist dit zorgt in zeer veel huishoudens voor stresssss. In de tijd die ik als kok heb gewerkt waren de kerstdagen voor mijn werkgevers kassa of juist een enorme flop. Menig horeca bedrijf probeert via de kerstdagen het jaar met een gevulde knip uit te gaan, echter zijn de kosten die kerst met zich meebrengt hoog. Ik wens de horeca kanjers dan ook allemaal een goede bezetting en knappe omzet toe.

Een totaal ander beeld zien we bij een flink aantal thuis-koks die ervoor moeten zorgen om alle familieleden tevreden te krijgen en houden. Waar vroeger de op spiritus brandende fonduepan van zolder werd geplukt met de bijbehorende vorken ( waar je je altijd aan verbrande ), of de ieder jaar terugkerende rollade op tafel kwam wordt tegenwoordig alles uit de kast gehaald om maar indruk te kunnen maken op onze gasten. Aan apparaten geen gebrek meer in de keuken dus gebruiken zullen we ze! De dagen voor kerst begint de stress al want er moet ingeslagen worden. Enorme boodschappen karretjes vol worden er afgerekend en er liggen producten in de koelkast waar menig kok nog van achter zijn oren zou krabben. Alles voor onze culinaire orgie die kerst heet.



Zoals je al leest ben ik geen superfan van de kerstdagen en gaf mij dan ook altijd op om te werken zodat ik niet uren aan een tafel hoef te zitten en verplicht gezellig te doen met ooms, tantes of andere familie die ik misschien 2 keer per jaar zag. Toen ik eenmaal zelf een gezin had vond ik kerst wel erg leuk dus er is echt voor mij ook nog hoop.





Omdat ik nu al visioenen heb van zwetende mama's die in hun kerst jurk met een schort voor door de keuken sprinten of papa's die prachtige stukken wild of andere fantasierijke gerechten produceren zal ik je proberen wat tips te geven om de kerst zonder kleerscheuren te overleven. Let op ik kan je niet helpen met zeurende schoonouders, dronken vrienden of gillende kinderen die de boel op stelten zetten.

HOOFDREGEL!

Kook nooit op dit soort dagen een gerecht voor het eerst! 
Kies iets waar je bekend mee bent en zeker weet dat je dit gerecht goed kan klaarmaken.
Een ingezakte souffle, doorgebakken hertenbiefstuk of een aangebrande creme brulee zijn geen aanraders.

Voorbereiding:

  1. Maak ruim van te voren een menu. Kies eerst of er vlees, vis of gevogelte gegeten gaat worden en bouw daar het menu omheen. 
  2. Leg het menu voor aan het gezin zodat je geen "dat lust ik niet" verassingen krijgt aan tafel.
  3. Schrijf per gang op welke garnituur je erbij wilt serveren.
  4. Zet bij ieder ingrediënt de tijd die het nodig heeft om gaar te worden.
  5. Reken uit hoeveel je nodig hebt. Denk aan kleine porties voor de kids of een neef die drie keer opschept
  6. Begin ruim van te voren houdbare ingrediënten in huis te halen. Haal een week voor de kerst producten in huis zoals slagroom en roomboter, Ik garandeer je dat deze op zijn volgend weekend!
  7. Bestel bij de slager, viswinkel of poelier wat je nodig hebt met als stelregel dat een stukje vlees +- 125 a 150 gr per volwassen persoon is.
Mis en place:
  1. Maak de gerechten die kunnen van te voren klaar. Denk aan soepen, salades, sauzen, taartjes, of basisproducten zoals bouillon, roux, fond gekookte eieren.
  2. Was en snij alvast de groenten en aardappelen en zet ze weg in schoon koud water in de koelkast. 
  3. Zorg ervoor dat pannen. messen, schalen en servies schoon zijn en makkelijk vindbaar
  4. Teken als je op een bord gaat serveren een schets van de opmaak. Zo kun je zien of het er mooi gaat uitzien en of de kleuren mooi zijn op het bord. Er zijn diverse boeken verkrijgbaar hier een tip. Zorg er in ieder geval voor dat het bord niet te vol ligt.
  5. En als laatste zorg dat de keuken brandschoon en opgeruimd is. Dat is jou werkterrein aankomende dagen.
De kerst:
  1. Kook of braad de producten met jou tijd-lijst. Ik zie zo vaak dat eerst de spinazie wordt opgezet en dan de aardappelen of wortels. Kook dus van lang naar kort.
  2. Hou ruimte in de keuken om te werken.
  3. De keuken is jou domein dus kijken voor bewonderaars mag maar op afstand.
  4. Laat je helpen met serveren. Betrek bv de kids om uit te serveren dat vinden ze prachtig.
  5. Zorg ervoor dat tussen iedere gang de keuken weer schoon en opgeruimd is. Afwas in de vaatwasser, pannen weer schoon en opgeruimd enz.
  6. Proef , voel, ruik en luister naar je producten! Zet desnoods timers bij de pannen.
  7. En als laatste geniet van je eigen eten i.p.v. te denken aan de volgende gang. 
Allemaal fijne voorbereidingen en eet smakelijk.







vrijdag 16 november 2012

Koken op tv V






We zijn inmiddels aanbeland bij de top van koken op tv. Masterchef is wat mij betreft het beste programma op het gebied van koken wat je zult vinden op tv. Masterchef is in 1990 bedacht door Franc Roddam een producer met vele tv en film producties op zijn naam. Voor zover ik kan terugvinden heeft Franc Roddam geen enkele horeca ervaring maar met Masterchef heeft hij zichzelf onsterfelijk gemaakt.

In 2005 is de serie in een nieuw jasje gestoken en zeer succesvol in diverse landen op de buis gebracht. In Nederland hebben wij de versie uit Engeland, Australië en de nationale versie op tv gehad. De Australische is nog steeds op Net 5 te zien. Het format bestaat uit amateur koks die na een test tegen elkaar strijden om de titel van Masterchef. De jury bestaat uit gerenommeerde namen uit de culinaire wereld die behoorlijke stevig in hun kritiek zijn ter beoordeling van de gerechten. De Nederlandse versie heeft het 1 seizoen volgehouden en is vervangen door Masterchef the juniors, een versie met kinderen die mogen koken om de titel.



Masterchef is qua productie The Voice of Holland van de kookprogramma's. Het budget is flink en er worden kosten nog moeite bespaard om het programma te vullen. Dit resulteert in bezoekjes van topkoks, sterrenrestaurants en culinaire reizen naar diverse landen. De producten die mogen worden gebruikt zijn ook van topkwaliteit en de workshops goed te volgen voor amateurkoks en de tv kijker. Enige warenkennis en technieken zijn wel vereist. 

Iedere week valt er een deelnemer af door een kookproef waar dan ook mijn enige kritiekpuntje uit komt. Omdat er in de Australische versie 3 jury leden zijn is de uitkomst vlak voor de commercial break altijd 1 tegen 1. Maar dit zie zelfs ik door de vingers omdat de kwaliteit van het programma dit ruimschoots goed maakt.



In de serie van Masterchefs is Masterchef The Professionals de top van de top. Hierin krijgen een aantal koks de kans om de titel van Masterchef te winnen in diverse testen. In de jury zit de kokgod Michel Roux jr. Voor iedere kok is dit een bekende naam. Michel Roux jr is de zoon van Albert Roux een legende in het kleine wereldje van sterrenkoks. Voordat de deelnemers mogen koken voor Michel moeten zij koken voor Monica Galetti, sous chef van Michel en en Gregg Wallace. In dit programma wordt echt bizar mooi gekookt en mogen de deelnemers koken met en in 3 sterren restaurants. Hier krijg je een prachtige kijk op de verborgen wereld van de kunst van het koken. 



Masterchef the professionals scoort op mijn lijstje een dikke 9 qua kookprogramma's en is een must voor iedereen die gek is op koken, voedsel en horeca!

Hier vind je een youtube film die in 60 minuten laat zien wat de kunst van koken inhoud. Kijk en huiver!


vrijdag 5 oktober 2012

Ambassadeur van de keuken!




Hier kan ik van genieten. Ook Matthijs van Nieuwkerk is absoluut een fijnproever.

Kijk en zie de passie en vakkennis.



vrijdag 28 september 2012

Crisis koken II

Een aantal maanden geleden heb ik een klein artikel geplaatst met de naam crisis koken. Hierin geef ik wat tips om goedkoop maar gezond te kunnen koken. Vandaag wil ik je wijzen op twee prachtige producten die je gratis zelf kunt zoeken en gebruiken.

Deze week liep ik tijdens een wandeling langs een rozenbottel struik en moest ik opeens denken aan een mijn kinderjaren toen ik 5 of 6 jaar oud was. Wij hadden een buurvrouw die ons altijd vroeg om een emmer rozenbottels te plukken. Hier maakte zij altijd verse rozenbotteljam van. Voedsel kan blijkbaar blijvende indruk met alle sensaties zoals reuk, geur en smaak achterlaten want na ruim 40 jaar weet ik nog hoe deze jam smaakte en eruit zag.



Na onze verhuizing naar een ander huis heb ik wel eens rozenbotteljam gegeten uit de supermarkt maar deze kon niet tippen aan de jam van onze ex buurvrouw. De rozenbottel is de vrucht van een roos en zit vol vitamine C. De vrucht wordt veel door vogels gegeten om de winter door te komen. Er wordt wel eens gezegd dat je aan het eetgedrag van de vogels van rozenbottels kan zien hoe streng de winter zal worden.

Vele van ons kennen de rozenbottel wel van Roosvice siroop. Verder staat in de supermarkt vast een potje rozenbotteljam. Het zelf maken van rozenbotteljam is niet alleen gezond en lekker maar je kunt het samen met de kids doen. Samen tijdens de wandeling een flinke zak rijpe rozenbottels plukken en schoonmaken, De rest is eigenlijk kinderspel maar brengt wel een flinke pot gezonde jam op!

Een heerlijk recept vind je hier.

Verder kun je vrij in de natuur de laatste rijpe bramen vinden. Ga maar eens een wandeling maken in de duinen of het bos bij jou in de buurt. Je zult er nu nog voldoende kunnen vinden. Pas wel op dat je de bramen minimaal op heuphoogte plukt omdat er vooral langs de wandelpaden veel (huis)dieren langs lopen die hun geurspoor aanbrengen. Plassen dus. Ik heb zelf menig maal een rijpe braam uit de mond van mijn dochter moeten halen........



Van bramen kun je ook heerlijke jam maken of thee of ze gewoon zo opeten. Een braam zit ook vol vitamine C waaraan je kunt zien dat de natuur goed voor alle eters zorgt op het juiste moment.

Veel kook plezier!


woensdag 29 augustus 2012

Jeugd sentiment




In mijn tijd als kok heb ik een redelijke bibliotheek aan kookboeken bij elkaar gekocht en gekregen waar ik veel plezier van gehad heb. Helaas ben een langzaam aan een flink aantal boeken kwijt geraakt of door schade moeten wegdoen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als internet waar je op diverse verkoopsites kan struinen naar boeken.



Ik had een aantal favoriete boeken waaruit ik inspiratie haalde en soms letterlijk het recept uit heb overgenomen. In opdracht van Gist-brocades te Delft is in 1986 een prachtige serie kookboeken uitgekomen waarvan ik "koken in een duinpan" had gekregen. Het boekje bestaat uit 25 prachtige recepten van het restaurant De Bokkedoorns te Overveen. De indeling is naar seizoen geschreven dus in ieder jaargetijde wordt er gewerkt met producten die dat seizoen te verkrijgen zijn. Helaas is mijn exemplaar in 1999 bij tussen de oude kranten verdwenen na een hele leuke avond koken bij een meisje waar ik toen hoteldebotel verliefd op was. Na een aantal flessen rose en een brakke dag erna bleek zij het boekje per ongeluk bij de oude kranten gelegd te hebben. Ik was zo gek op haar dat mij het mij toen weinig kon schelen op dat moment maar wij heb het altijd jammer gevonden dat het boekje weg was.

Nu ruim 12 jaar later heb ik dankzij marktplaats het boekje weer in mijn bezit voor het wereldbedrag van € 5.-! Omdat er nog een paar prachtige zomerdagen aankomen deel ik een van mijn favoriete recepten uit dit boekje zodat iedereen kan genieten van dit heerlijke sorbetijs.



Voor een redelijke ijsmachine kun je tegenwoordig bij diverse grote elektronica winkels terecht of tweedehands via de eerder genoemde verkoopsite.


Recept:
1 dl water
350 gr suiker
4 dl vers geperst sap van bloedsinaasappels
1 uitgeperste citroen

Verhit het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg het sinaasappelsap en en citroensap toe en laat het mengsel afkoelen. Doe het sap doe een zeef en draai er in de ijsmachine een heerlijke sorbet van. Serveer het ijs met partjes sinaasappel en drup er wat Grand Marnier overheen. Eet smakelijk.

donderdag 9 augustus 2012

Voedselprijs

In de zomer zullen velen van ons de zon opzoeken in een prachtig buitenland of gewoon lekker in Nederland genieten van de vakantie. Omdat de Nederlandse tv zoiets als komkommer-tijd heeft en er dus niets bijzonders op tv wordt uitgezonden zullen velen van ons de kleine berichtjes die langskomen op RTL 7 of in het financiële gedeelte van de krant niet zien of lezen.
Al een aantal maanden komen er kleine berichtjes los over de stijgende voedselprijzen wereldwijd. De meesten van ons zullen dit in de praktijk ook niet snel opmerken want of een brood nou € 2,- kost of € 2.05 echt hard raakt het ons niet in Nederland.

Echter de persoon die wel heeft opgelet zal zich zo langzaam aan wel zorgen gaan maken over de ontwikkelingen die we zien. Waar wij 10% tot 20% uitgeven aan voedsel is dit in ontwikkelingslanden tussen de 60% tot 80% van het inkomen. Probeer je maar eens voor te stellen wat dat voor ons zou betekenen als wij 60% van ons inkomen moeten uitgeven aan voedsel. Dan is de gedachte aan een plasmascherm van 51" snel naar de achtergrond verdwenen. Een modaal inkomen bedraagt +- € 1700,- netto per maand. Je zou dus € 1020,- per maand moeten uitgeven aan voedsel. Iedere stijging van graan, soja, mais, melk en suiker zou je behoorlijk in de beurs voelen.


Hierboven zie je een grafiek van de tarweprijzen in Middenmeer van 2012. Dit lijkt goed nieuws voor de boer echter is dit wel een schrikwekkende stijging van een zeer belangrijk basisproduct. 

Een ander product waar wij veel gebruik van maken de aardappel. Ook deze stijgt al een tijdje in prijs. 
De oorzaak is het klimaat wat ondanks ons struisvogel gedrag echt aan het veranderen is. Droogte teistert de USA en overstromingen en branden zijn aan de orde van de dag. Tel hier het speculeren van grote financiële jongen bij en je snapt dat er iets scheef aan het gaan is. Op deze link kun je wat meer leren over dit speculeren. 

Ik daag jullie uit om de aankomende maanden eens wat beter op de prijzen van voedsel te gaan letten en vast wat te gaan sparen voor als wij ook 60% van ons inkomen moeten gaan uitgeven. Mocht dat zover komen bedenk je dan dat er ruim 1 miljard mensen momenteel in in honger leven en er per jaar 40 miljoen mensen overlijden aan voedseltekort.



Ook onze medemens in de USA krijgt het lastig, er wordt al gedreigd om de prijs van een  pizza te laten stijgen als Obamacare doorgaat )-:. Arme Amerikanen.











maandag 6 augustus 2012

Koken op tv IV

Ik heb al even geen post op mijn blog gezet en inmiddels is het tv landschap in een soort van zomerslaap gesust. Gelukkig zijn er voor de liefhebbers genoeg herhalingen en andere kook- of voedsel programma's zodat zelfs de grootste tv-junk de zomer doorkomt.

Vandaag wil ik het vermakelijke en typisch Amerikaanse programma Cake Boss bespreken. Dit programma vind je op TLC en gaat over een bakkerij in New Jersey USA en wordt gerund door Buddy Valastro en zijn zusters. Buddy is een Amerikaanse Italiaan die aan alle clichés van Amerikaanse Italianen die wij krijgen voorgeschoteld in films en series. Je vraagt je soms af of je naar de Godfather zit te kijken zonder schieten en criminaliteit. De vurige manier waarop men met elkaar omgaat is zeer vermakelijk en heerlijk kijkvoer.

Inhoudelijk krijg je tevens een mooie inkijk in de totaal andere manier waarop Amerikanen omgaan met het banketbakkers vak. Als je een liefhebber van taarten en koekjes enz bent zoals ik is een mooie banketbakkerij een attractie waar je naar de mooiste beeldhouwwerken, schilderijen en kunstwerken kan kijken. Ik ben persoonlijk een bewonderaar van strakke klassieke taarten die met precisie zijn gemaakt. Een goede banketbakker is in iedere keuken een soort god waar alle chefs met respect naar kijken. Deze discipline van het koken is de basis die iedere kok minimaal onder de knie moet hebben om tot grote hoogte te stijgen in een keuken. De Amerikaanse manier van taarten maken is alles wat ik mij bij Amerika kan voorstellen. Groot, kleurig, potsierlijk, overdreven, duur, zoet, zoeter en zoetst en vooral to impress! In Cake Boss worden de meest onmogelijke taarten gemaakt van Barbies tot enorme biljarttafels besteld door heren waarvan je je afvraagt of deze de taart met legaal verdient geld afrekenen. Bij het afleveren van deze taart zie je Buddy dan ook zwetend hopen dat de taart in goede aard valt. Dit gebeurt dan ook altijd zoals in tv land gewoon.

Cake Boss is vooral vermakelijk om even in de Amerikaanse Italiaanse wereld te stappen van het constant op elkaar vitten van broer en zusjes en je vooral te verbazen over de creaties die Amerikanen bestellen voor hun feesten om vooral de gasten te overbluffen , of de taart ook smaakt laat het programma zich niet uit.


vrijdag 11 mei 2012

Koken op tv III




In de catagorie dagelijks vermaakt vandaag de Cupcake Girls. Dit programma werd iedere werkdag uitgezonden op Net 5 en volgt de dagelijkse gang van zaken in een cupcake winkel die door twee vermakelijke dames is opgezet en via oa franchise uitgebreid is.

Dit programma heeft eigenlijk weinig met eten te maken maar laat wel heel mooi de manier van zaken doen en communicatie van vrouwen zien. Als je door de cakejes heen kan kijken pik je tevens wat goede ondernemers lessen mee. Cupcakes is opgezet door Heather en Lori, twee dames die allebei een stevig eigen karakter hebben en behoorlijk verschillend zijn in hun manier van omgaan met de zaken. Dit heeft als gevolg dat de dames elkaar zakelijk en prive mooi aanvullen. Voor mij als man geeft het een prachtig beeld van de manier waarop er door vrouwen zaken gedaan worden. Waar mannen zich vaak laten leiden door geldingsdrang en zwart/wit beslissingen nemen zie en hoor je bij Heather en Lori meteen hun communicatieve vaardigheden om zaken te bespreken en aan te pakken. In 1 van de afleveringen gaan de dames een aantal shops langs om de kwaliteit van de cupcakes te checken. Uit hun rondje blijkt al heel snel dat de kwaliteit enorm verschillend is en er wordt eindeloos gepraat over hoe dat kan, hoe dat opgelost kan worden, waarom de winkels zoveel verschil hebben enz enz. Door hun vaste personeel te betrekken komt de oplossing via een natuurlijke weg vrij snel te voorschijn. Er is nooit gedacht om een standaard bak instructie op te stellen zodat alle ingrediënten door iedereen op dezelfde manier worden verwerkt.
Rara wie dat dan mag uitproberen.......... een man. De eerste keer mag hij het op zijn manier doen en de tweede keer op de manier zoals de originele hoofdbakker (ster). Eigenwijs zoals wij mannen kunnen zijn snapt hij echt niet wat nou het probleem is. Je raad het al de cupcakes van de vrouw in kwestie zijn superieur!



Ik kan mijzelf enorm vermaken over de dingen die vrouwen bespreken in hun dagelijks leven. Het gaat echt over zaken waar wij als mannen nog niet over zouden nadenken als we ertoe gedwongen worden maar wat blijkbaar voor deze dames van enorm belang is. Wat dragen we? Wat doen we aan die kringen onder onze ogen? De worsteling van zwanger worden en een bedrijf runnen. Enz enz. Prachtig om naar te kijken en wat mij betreft een dikke pluim voor deze geweldige zakendames.

En Heather en Lori zijn wat mij betreft ook twee dames met hun hart op de goede plek gezien hun vriendschap en werkgeversschap!

http://cupcakesonline.com/,https://www.facebook.com/thecupcakegirls

zondag 29 april 2012

Smaak en omgeving

Sinds een aantal dagen ben ik in Zuid Spanje voor wat kluswerk. Zodra ik in een ander land kom gaan bij mij alle zintuigen op scherp. Ik kan enorm genieten van alle producten en gerechten uit andere landen en met mij kan je rustig een paar uur in een supermarkt of op een dagmarkt doorbrengen. Uiteindelijk beland ik vrijwel altijd bij op vis-afdeling waar ik probeer uit te vogelen wat je met welke vis kan klaarmaken en wat er lokaal gedaan wordt met de vis.



In Nederland wordt tot mijn grote spijt een zeer beperkt assortiment aan vis verkocht in de meeste supermarkten. Tel daarbij op dat de houdbaarheidsdatum van vis kort is en ik dus erg huiverig ben om voorverpakte vis te kopen. Ik wordt vaak raar aangekeken als ik een pakje vis op zijn kop hou om te kijken of de vis aan de bodem van het pakje blijft plakken zodat ik kan zien of de vis over datum is. Ruiken kan niet meer dus de eerste test die iedere visliefhebber kan / wilt doen is onmogelijk. In de meeste zuidelijke landen kom je in iedere supermarkt een prachtige vis-afdeling tegen waar op ijs de meest bizarre visjes tegenkomt. Gisteren zijn we door een grote supermarkt gelopen waar je zelfs levende kreeft kon kopen uit een aquarium. Ik zie in mijn gedachte dat mooie kreeftje al op de bbq liggen met een goede salade en een lekkere koele witte wijn!

Via deze kreeft besefte ik me dat omgeving een grote invloed op smaak heeft. Vrijwel iedereen zal herkennen dat je de lekkerste pizza in Italie hebt gegeten bij dat kleine restaurantje aan dat plein waar die oudere eigenaar je een pizza bracht. Of die thaise salade met inktvis die je op een strand gegeten hebt die bloedheet was maar o zo lekker. Of een enorme Oostenrijkse schnitzel waar geen einde aan leek te komen op de piste. Als je weer thuis bent en de lokale pizzeria in loopt is die pizza toch minder lekker dan in de vakantie.

Zijn het dan de producten die anders zijn? De manier waarop het is klaargemaakt? De temperatuur in het land of de lucht? Meestal zijn het geen van deze zaken die onze smaak bepalen maar het gezelschap en onze gemoedstoestand denk ik. Tel daarbij het avontuur van in een onbekend restaurant te zitten en de taal amper te begrijpen maakt de beleving compleet.

De dagelijkse stress van werk, prive en belangrijke zaken die spelen zorgen er voor dat we onze smaakpapillen op 80% hebben staan. Als je daar ook de beleving op een laag pitje zet mis je dus de kunst van thuis genieten van een mooi gerecht.

Ik daag jullie hierbij uit om een typisch Hollands gerecht te maken gekocht op de markt en tijdens een Hollandse regendag maximaal te beleven dat ook boerenkool top kan zijn! Ga ik even mijn Tortilla op eten.

Eet smakelijk.

woensdag 18 april 2012

Koken op tv II

Zoals beloofd zal ik een aantal programma's die over koken of voedsel gaan bespreken en mijn ongezouten mening geven. Het eerste programma waar ik wel wat over te melden heb is Ready Steady Cook. Dit programma is iedere werkdag te zien op Net 5 om 16:05 uur.



Dit door de BBC geproduceerde programma heeft als basis twee "celebs" die aan een chefkok gekoppeld worden. Ze moeten een recept maken met de ingrediënten die ze hebben meegenomen. De gerechten moeten binnen  een bepaalde tijdsperiode klaar gemaakt zijn en het publiek bepaald wie de winnaar wordt.

Ik vind het eigenlijk al heel bijzonder dat er een winnaar wordt gekozen zonder dat er geproefd kan of mag worden en ben geen fan van koken binnen een korte tijdsperiode. Gezien de geschiedenis die de Engelse keuken in mijn herinnering heeft kan ik me wel voorstellen dat er via de BBC aan de Engelse tv kijker een andere kijk op voedsel wordt gegeven. In mijn jonge jaren ben ik vaak in Engeland op bezoek geweest en het enige wat ik me nog kan herinneren van de culinaire kunsten zijn de grote groene erwten die op het bord lagen.



Nu reis ik gemiddeld 1 keer per jaar naar mijn vader die in Zuid Engeland woont met de ferry en het voedsel wat ik op deze rammelende boten langs zie komen stemt mij ook niet erg gelukkig. Vaak neem ik de vroege ferry vanaf Calais die goed bevolkt word door truckers, een bonte verzameling van dronken Engelse voetbalsupporters en families die zo goedkoop mogelijk willen reizen ( net als ik). Ik heb vorig jaar samen met mijn dochter met verwondering bekeken wat er als ontbijt naar binnen wordt gewerkt. Slappe bacon, ranzige eieren, friet, ondefinieerbare worsten en toast waar het vet uitdruipt. Dit beloofd veel goeds als basis!

Waar mijn geheugen was blijven stil staan qua culinaire verassingen uit Engeland was ik een paar jaar geleden zeer verrast toen de Engelse chefs de tv en boeken wereld overnamen. Deze zware keuken met shepards pie en green peas is geëvolueerd naar een keuken die zich kan meten met de rest van Europa en andere culinaire toplanden.

Toch ben ik geen fan van Ready Steady Cook. De opzet van dit programma kan mij niet bekoren en heb ik niks met de presentator. De rommelige manier van koken en het omgaan met de ingrediënten bevalt me niet en ik haal vrijwel nooit het einde van dit programma. Als dit een inspiratie moet zijn voor de avondmaaltijd laat dan maar wat mij betreft. Voor mij is koken meer dan vanuit een boodschappentas zo snel mogelijk een bizar gerecht in elkaar te flansen. Koken mag een feestje zijn en is echt meer dan een pan opzetten en iets opwarmen. Respect voor de producten en tijd en liefde in het gerecht stoppen zal uiteindelijk meer smaak geven dan het applaus van een voor zich uit starend publiek. Ik geef Ready Steady Cook een 6 als programma.

Wel denk ik dat Ready Steady Cook iets positiefs heeft gebracht. Kijk maar eens in de collectie aan kookboeken die jij in je keuken hebt staan. Vrijwel iedereen heeft een kookboek van Jamie Oliver of Nigella Lawson tussen de uitgeknipte libelle recepten. Tel daarbij op dat het lopen door een supermarkt in Engeland echt een feest is qua aanbod van producten en de invloed van alle culturen die Engeland rijk is, kun je de gerechten die op tafel komen via Engeland een mooie aanvulling noemen op de Europese keuken.

Nu de euro nog.

donderdag 12 april 2012

Koken op tv

Via de mail kreeg ik onlangs de vraag hoe het komt dat er tegenwoordig zoveel kookprogramma's op de televisie zijn.



Sinds ik zelf in de media heb mogen werken bekijk en beluister ik de tv en radio met totaal andere ogen en oren dan daarvoor. Of het daardoor leuker is geworden laat ik in het midden echter heb ik wel eens het verwijt gekregen dat tv kijken of radio luisteren samen met mij een crime is. De romantiek is er wel af nadat je zelf radioprogramma's heb verkocht met als hoofdprijs een bloemetje of een loempia voor de geweldige prijs van 50 euro. Je doet wat om het hoofd boven water te houden.
Sinds de intrede van de commerciële omroepen en het uitvinden van marketing zijn de omroepen in handen van Unilever, Proctor en Gamble en overige grote bedrijven die uiteindelijk de rekening betalen voor jou 30 minuten tv/radio plezier.

De eerste grote tv kok die op de Nederlandse omroep verscheen was onze eigen Cas Spijkers. Deze grootmeester was dan ook een echte kok in alle opzichten. Een heerlijke zachte g, een imposante omvang en een geweldige kennis qua recepten en producten. Daarna verscheen Joop Braakhekke op de tv en de Indonesische kok Lonny. Deze programma's waren 1 keer per week meestal in de middag op tv te zien en lieten redelijk uitvoerig zien waar de producten vandaag kwamen en hoe het recept van begin tot einde gemaakt werden.



Als je nu de tv aanzet kun je bijna niet meer om programma's heen die over eten gaan. Of het nu over taart gaat  Cake Boss, Cupcakes met Cupcake Girls DC Cupcakes of een dagelijkse invulling van wat eten wij vandaag? Koffietijd RTL 4, Koffiemax Nederland 1, Ready Steady Cook Net 5. Of de eredivisie van kookprogramma's, Masterchef Net 5, Topchef en Over de Kook. En de nieuwe nationale en internationale helden uit de keuken Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Rudolph van Veen, Eric Riperts en Anthony Bourdain. En mocht je dan nog geen genoeg hebben van al dat voedsel geweld op tv kan je altijd nog overschakelen naar 24 kitchen of food channel. Vrijwel ieder programma heb ik wel eens gekeken of bewonderd en stiekum heb ik zelf vorig jaar mijzelf ingeschreven voor de Nederlandse versie van Masterchef. Helaas bleek bij de intake dat bij het doorkomen van de voorronde er 3 weken intern opnames werden gemaakt en met een full-time baan werd dat lastig. Aankomende weken zal ik een paar van deze programma's met jullie doornemen en mijn ongezouten mening geven. Hou het blog dus in de gaten.





Wat ik je nog wel meegeef is dat je vrijwel bij ieder programma eens goed naar de reclame die rond het programma heen zit moet kijken. Het zal je dan gaan opvallen dat de producten die erin gebruikt worden in de reclames terugkomen of er opeens boeken of dvd's in de aanbieding zijn van jou nationale of internationale kookheld. We moeten tenslotte allemaal een boterham verdienen toch?

Of een loempia.

donderdag 5 april 2012

Crisis koken

Crisis, recessie,schulden en bezuinigingen zijn maar enkele termen die wij al een paar jaar iedere dag via kranten en de overige media naar ons hoofd geslingerd krijgen. De eerste paar maanden heeft dit niet zoveel invloed op ons humeur of uitgave patroon. Langzaam aan  merk ik na al die jaren bombarderen van negatief nieuws de hand nu wel op de portemonnee gehouden wordt door veel mensen.



Ook in de supermarkt zie ik steeds vaker dat de aanbiedingen, afgeprijsde artikelen (t.h.t.) en alle huismerken gretig afgenomen worden. Uit eigen ervaring weet ik dat er legio mensen zijn die met moeite hun dagelijkse kostje bij elkaar sprokkelen. Zo ken ik een onderneemster die jaren op koolvis heeft geleefd en er de meest bizarre gerechten mee kon maken. Helaas is de praktijk dat ongezond eten vaak veel goedkoper is dan een goede gezonde maaltijd met verse producten. Zo koop je al een diepvriespizza voor € 1.50 of een zak friet voor een euro. Voor de liefhebbers raad ik de film food inc aan. http://www.imdb.com/title/tt1286537/.



Het is echt wel mogelijk om met weinig geld goed, gezond en lekker te eten. In deze tijd waar ruim 40% van de volwassenen en nu al 12% van de kinderen overgewicht heeft is het verbannen van vette happen en kant en klare diepvries ellende noodzaak.
Ik zal iedere week een simpel, voedzaam en lekker gerecht opschrijven om te bewijzen dat je voor weinig geld toch goed kunt koken.

Vandaag een van mijn favoriete gerechten.



Kapucijners met speklapjes

  • 1 blik kapucijners € 0.70
  • 1 doorregen speklap € 1.25
  • 1 ui € 0.18
  • Mosterd
  • Als optie augurk
Kosten
  • Kapucijners, inhoud 840 gr = € 0.70. Gemiddeld 350 gram = € 0.35
  • Speklapjes € 7.50 per kilo. 1 speklapje van 160 gram = € 1.25
  • 1 ui = € 0.70. Gemiddeld een halve ui p.p. = € 0.35
  • Mosterd per pot € 0.45. 2 lepels mosterd € 0.05
  • Gas en overige kosten +- € 0.15
Totale kosten voor kapucijners met een speklapje € 2.15 per persoon! De producten die ik gebruikt heb komen uit een reguliere supermarkt echter kan je bij de grote Duitse discounters een aantal producten nog goedkoper inkopen.

Eet smakelijk.

dinsdag 3 april 2012

12 april start asperge seizoen!



Op donderdag 12 april wordt het startsein gegeven voor een nieuw mooi asperge seizoen. Deze prachtige groente is voor veel kokers nog een onbekende of onbegrepen groente. De Nederlandse bijnaam van asperge is ook wel de koningin van de groente en dat is wat mij betreft ook terecht. Ik blijf het een genot vinden om asperges klaar te maken en te serveren. De subtiele smaak en het plaatje op het bord is een feest van de lente.




Tegenwoordig kan je asperges bij de betere groentezaken vrijwel het hele jaar verkrijgen echter onze eigen Nederlandse asperges die kwalitatief top zijn en uit vooral uit Limburg komen zijn dit jaar vanaf medio april te koop in alle winkels. Een aantal jaar geleden kreeg ik de vraag van een vriendin wat je met deze witte stengels aan moest. Asperges kwamen toch uit een potje en die draaide je in plakken schouderham voor de verjaardag van je oma? In eerste instantie zakte mijn broek af en bedacht ik me dat er iets grondig mis was met de kook-kennis van deze vriendin. Ik bedacht me later dat er niet zo heel veel mensen zijn die verse asperges kopen en durven klaar te maken omdat ze dat gewoon nooit geleerd hebben. Ik hoor dan ook graag van jullie hoe vaak jullie asperges klaar maken in je eigen keuken.
Samen met deze vriendin heb ik een grote zak asperges gekocht en laten zien hoe je deze klaar maakt en waarmee je ze allemaal kan combineren en serveren. Ik kan je vertellen dat alle asperges op waren en ze ieder jaar naar de winkel rent zodra er verse asperges liggen.

Als eerste zorg ervoor dat de asperges gelijk aan dikte en lengte zijn in verband de kooktijd. Leg twee asperges in je hand en wrijf ze zacht langs elkaar in de lengte en luister of ze piepen. Zo niet, laten liggen ze zijn niet erg vers meer. Tel ook per persoon het aantal asperges wat jij denkt dat er gegeten wordt. Mijn ervaring is dat er meestal niet meer als 6 of 7 asperges per persoon gegeten wordt samen met het overige garnituur.

Snij bij de asperges ongeveer 2 a 3 mm van de onderkant af en leg ze 30 minuten in een grote platte schaal of grote pan in koud water. Pak een grote snijplank waar de asperges plat op kunnen liggen en leg er een theedoek op. Schil nu met een dunschiller de asperges heel goed totdat de schil echt goed eraf is. Je kunt de theedoek makkelijk uitschudden als er teveel schillen op komen te liggen. Werk van boven naar beneden en begin onder het kopje van de asperge. Je kunt beter iets teveel eraf schillen dan te weinig want de lol is er snel af als jou mede eters steeds schillen uit hun mond halen tijdens de maaltijd. Ook geen goeie indruk voor een eerste date!



Snij nu nogmaals 1.5 a 2 cm van de onderkant af zodat het harde houterige gedeelte eraf is. Doe de asperges in een grote pan met koud water en voeg een snufje zout toej. Kook de asperges op een rustig vuur ongeveer 5 minuten en haal de pan van het vuur. Laat ze nu +- 15 minuten doorgaren en check de asperges door met een scherp mes of vorkje aan de onderkant te prikken. Je moet er makkelijk doorheen prikken maar wel iets weerstand voelen.

Ik serveer zelf de asperges met mooie nieuwe aardappels, een hard gekookt ei en mooie droge achterham erbij. Klaar wat roomboter en serveer deze apart bij de asperges. Mocht je liefhebber zijn van hollandaise saus zijn is deze perfect te combineren met asperges. Als je geen ham wilt serveren kan je deze bijvoorbeeld door gerookte zalm vervangen. Op het internet kun je een keur aan recepten vinden voor asperges dus ik daag je uit om dit seizoen eens flink onze mooie Nederlandse asperges te eten. Neem even de tijd, schil de asperges goed. Onbekend maakt onbemind is een spreekwoord wat nu niet meer op mag gaan!

Eet smakelijk.

Handige links:

http://www.asperge.nl/nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandaisesaus

donderdag 29 maart 2012

Pasen

Op zondag 8 en maandag 9 april vieren wij weer massaal Pasen! Kilo's chocolade eitjes en haasjes gaan er de aankomende dagen doorheen. Op de meeste lagere scholen word driftig geknutseld aan kunstige werkjes die met een grote glimlach door de trotse ouders in ontvangst genomen zal worden. Als je goed opgelet hebt staan er al een paar weken enorme advertenties in de gratis krantjes die in de bus vallen van allerlei brunches, ontbijtjes tot volledige paas dineetjes. Net als met de kerstdagen probeert de nationale horeca ons over de drempel te lokken om de nodige extra €tjes binnen te halen.



Ook ik heb tijdens mijn werk al kok mogen meedoen aan de paasdrukte. De werkgever waar ik werkte had als een van de eerste een zondag brunch die tijdens de paasdagen vooral in het teken van eieren stond. Het verdelen van de ochtenddiensten was vrij simpel, om de week mocht je aantreden om de mis en place te maken voor de brunch. Dit betekende om 09:00 uur aantreden en alles klaarmaken voor de klanten ( die het vaak lieten afweten). De meeste brunches heb ik denk ik uit mijn geheugen verdrongen echter de paasbrunch is mij wel bijgebleven en dit meer door de avond voor de brunch dan de dag zelf. Er was nooit veel nodig om mij op zaterdagavond te verleiden om nog even met wat collega's een flinke borrel te doen dus ook deze zaterdagavond belande ik met een collega in de Bergermeermin.
Deze disco bleef altijd tot 04:00 uur open en samen met een hulpkok hebben we de voorraad tequila en bier flink aangesproken. Het laatste wat ik mij herinner is dat hij op zijn fiets voor mijn Renault 4 uitreed en mij via een fietspad thuis heeft geloodst. Een paar uur later stond ik weer in de keuken nog zo blauw als een aap de brunch klaar te maken. Omdat er verwacht werd dat er wel 200 klanten zouden komen werden er een paar honderd eieren gekookt. Deze moesten allemaal gepeld worden en tevens moest er een lekker verse eiersalade gemaakt worden. De geur van deze eieren zorgde ervoor dat ik de gehele ochtend kokhalsend boven het aanrecht heb gestaan en ik mijzelf toen voornam om nooit maar dan ook nooit meer alcohol tot mij te nemen. Het blijft geweldig hoe snel dit soort voornemens weer verdwijnen als een paar collega's je uitnodigen om even een biertje te halen. Tot overmaat van ramp zijn er tijdens de brunch nog geen 25 klanten geweest waardoor mijn noeste werk in de groene bak belande. Denk er maar eens aan als je straks je eiersalade opschept tijdens jou paasbrunch met de familie. Wellicht zie je een 19 jarige puberkok in de keuken staan die de dienst van zijn chef heeft overgenomen en de avond daarvoor gestapt heeft. Kijk goed uit voor kleine stukjes die niet op ei lijken.



Als je besluit om gewoon thuis lekker met de familie een eitje te eten hier wat leuke wetenswaardigheden. Sinds 01-01 zijn alle legbatterijen verboden in Europa. De verwachting is dat er een tekort in het aanbod kan ontstaan. Vooral Spanje en Frankrijk zijn grote exporteurs van eieren echter zal de industrie daar omgebouwd moeten worden om aan de nieuwe eisen te voldoen. In alleen al Frankrijk worden 210 miljoen eieren per week geproduceerd. Wij Nederlanders eten gemiddeld 110 eieren per jaar waarvan tijdens de paasdagen de consumptie verdubbeld. Tijdens de paasdagen eten worden er 32 miljoen gegeten. Enorme aantallen waarvan er een flink aantal in eiersalade verdwijnt.

Fijne paasdagen allemaal!

zondag 25 maart 2012

Buiten eten en genieten!

Vandaag is de zomertijd ingegaan en wat een prachtig weer is het daarbij geworden. Overal zie je de tuinmeubels weer verschijnen en wordt het sociale leven weer opgepakt. In de donkere maanden die achter ons liggen heeft de bbq stof verzameld in de schuur of garage maar ik weet zeker dat er veel mannen met volle energie de bbq aan het schoonmaken zijn.

Is er iets mooiers dan lekker buiten eten met het gezin, buren of goede vrienden? Flesje wijn op tafel en de bbq opstoken voor al dat vlees wat we gescoord hebben. Ook ik ben een grote bbq fan zolang ik zelf achter de bbq mag staan. Helaas heeft dit wel een reden. Barbecuen is meer dan binnen een half uur de fik erin stoken en het vlees erop leggen. De voorbereiding van o.a. de bbq zelf is al een kunst op zich. Ik zie genoeg prachtige onbetaalbare apparaten bij mensen staan waar je als je een beetje nadenkt en misschien eens een kookboek over barbecuen leest waanzinnig lekker kan grillen. 



Door de alcoholische versnaperingen en de gezelligheid vergeten we nog vaak genoeg om de bbq minimaal een uur van te voren op te stoken. Spiritus, aanmaakblokjes met brandstof erin, brandgel enz enz wordt gebruikt om de briketten zo snel mogelijk heet te krijgen. Blijf aub ver weg van deze chemische troep. Vergis je niet wat een bende er in het vlees komt door dit soort aanjagers. Misschien dat je dat lekker vind na een sixpack bier maar erg gezond is het niet.

Lees voor de lol deze inhoud van een standaard gel maar eens door :



Ook de kolen en briketten zijn nogal eens doordrenkt van chemische ellende. Lees dus altijd goed de verpakking. Er is kwalitatief hele goede houtskool te verkrijgen maar ook dit hoort bij de voorbereiding. In de meeste supermarkten zie kolen en briketten liggen. Gebruik altijd een zak kolen om de basis te leggen voor een mooi bbq vuurtje. Steek de bbq een uur van te voren aan met een natuurlijke aanjager. Je kunt karton gebruiken of gewoon schoon papier wat je tot een stevige prop maakt. Hou dit vuurtje aan met een waaier en leg zodra de kooltjes mooi gloeien een dun laagje briketten over de kooltjes. Herhaal dit tot alle briketten een mooie witte aslaag hebben en verdeel de briketten van hoog naar wat lager in de bbq. Zo kan je een hete kant en een wat minder hete kant in de bbq maken. 

Zorg voor goed gereedschap wat schoon en een goede grip op het vlees geeft. Geen scherpe prikkers of plastic wegwerp bestek. Het hoeft echt niet duur of trendy te zijn om de job te doen. Als je geen ervaren koker bent blijf dan weg bij de vleesvork omdat deze vaak meer schade aan het vlees aanricht dan goed doet. Een mooie klem is prima. 




Ik heb een jaar boven een zeer goede slager mogen wonen en ik kan je vertellen dat deze op een zonnige zaterdag met een hele grote glimlach en dikke zak met geld naar huis reed. Zelf had hij een klein pakje goed vlees mee naar huis. De hoeveelheid aan vlees is soms om je dood te schamen. Of het prestige is of gewoon bang om te weinig te hebben is ik weet het niet. Entrecotes, spiesjes,kip, vreemde worsten, sate, hamburgers noem het maar op. Gemiddeld denk ik dat er 4 tot 5 stukken vlees weggewerkt worden. Na de derde keer serveren zie je de boel al onderuit zakken en verplicht toch maar wat happen naar binnen schuiven. Tel gewoon goed hoeveel mensen er komen op de bbq en koop normaal in. Twee stukken vlees is al luxe genoeg. Mocht je toch wat extra willen ivm onverwacht bezoek of een puber die op hol slaat hou dat dan in de koeling zodat je het kan invriezen of later gebruiken. Je ziet ruim op tijd of er nog wat extra op de bbq mag. 

Dan het belangrijkste en voor mij vaak de reden waarom in de buurt van de bbq de boel blijf observeren.


Die heerlijke zwarte laag die op het vlees verschijnt bij te haastig of te heet grillen! Er wordt vaak lacherig over gedaan maar ten eerste verklooi je het vlees, ten tweede het is niet te eten en als laatste verbrand vlees is kankerverwekkend. Speel aub met de warmte van de bbq. Eerste regel van vlees grillen of braden is dat je het vlees heet dichtschroeit en daarna naar een minder heet gedeelte van de bbq schuift om te garen. Blijf ook bij de bbq staan en ga niet even met de buurvrouw wild staan dansen omdat ze er na wat drank zo leuk uitziet. Ik snap dat het verleidelijk is maar doe dat maar even na het eten. Of zet de buurman achter de bbq zodat jij jou geweldige dans moves kan showen. Dat arme kipje is niet zomaar geslacht. Behandel haar ook met respect. Zorg als laatste aub dat het vlees goed gaar is. De hoeveelheid rauwe stukken vlees die achteraf in de groene bak verdwijnt is genoeg om een derde wereld land een jaar te voeden. Check eerste een stukje vlees door het even door te snijden voordat het in de maag van een beschonken kennis verdwijnt. Ik kan uit ervaring weten dat er op maandagochtend flink wat ziekmeldingen van buikellende bij bedrijven binnenkomen. Helaas zie je nu dat het geven van een gezonde lekkere bbq best wat voorbereiding vergt. Ik noem dat gewoon voorpret. Hou je aan de regels en geniet van het mooie weer en goed gezelschap!

woensdag 21 maart 2012

Nationale ijsdag!

Om vandaag op deze prachtige lentedag in de stemming te komen!

Luciano's IJssalon van het Jaar 2012


Luciano's uit Wassenaar is verkozen tot IJssalon van het Jaar 2012. Dit gebeurde op de eerste dag van de Week van het Ambachtelijk IJs.

De ijssalons die streden om de titel mochten met één medewerker uitkomen tijdens de wedstrijden voor de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie tijdens de IJsvak begin februari.

De scores hiervan werden bij elkaar opgeteld. De 5 ijssalons met de hoogste score werden vervolgens genomineerd voor IJssalon van het Jaar.

Opgeteld
Vervolgens werden de genomineerde ijssalons beoordeeld op gastvrijheid en hygiëne. De beoordelingen die hier uit voortkwamen zijn opgeteld bij de eerdere scores, wat leidde tot de uiteindelijke winnaar.

Winnaar
In het IJscentrum in Wageningen vond maandag 19 maart, de eerste dag van de Week van het Ambachtelijk IJs, de bekendmaking van de winnaar plaats. Luc Blok van Luciano's ontving uit handen van SVH Meesterijsbereider Marcel Janssen, de winnaar van 2011, de beker.

De runner-ups waren Holland in Uden, Van der Poel in Hengelo, Jo's in Reuver en De Parel in Putten. In totaal deden 95 ambachtelijke ijsbereiders uit Nederland mee aan de wedstrijd.

Steun in de rug
Jaques Vos van het IJscentrum: "We zijn tevreden over het kwaliteitsniveau van alle deelnemers, maar zoals altijd met een wedstrijd kan niet iedereen winnen. Alleen al de nominatie is voor veel ijssalons een steun in de rug."

"De prestaties van individuele ijssalons dienen als kwaliteitsstimulans voor de totale branche."

Wedstrijden
De IJsvak en de daaraan gekoppelde vakwedstrijden worden jaarlijks georganiseerd met als doel de vakbekwaamheid, creativiteit en inventiviteit te stimuleren. Hierbij spelen hygiëne, presentatie en beroepshouding een essentiële rol.

Verder worden de IJsvakbezoekers via presentaties, voorlichting en workshops voorbereid op het nieuwe seizoen.

dinsdag 20 maart 2012

Eten om te leven of leven om te eten?

Afgelopen weekend heb ik bij twee goede vrienden van mij in Belgie mogen helpen met klussen. Op vrijdagavond na een mooie rit zat in op de bank met mijn Belgische vriendin te praten over het verschil tussen Belgische horeca en Nederlandse horeca. De opmerking die zij maakte over haar teleurstelling van het voedsel wat er in een gemiddeld Nederlands restaurant geserveerd wordt zorgde dat wij in een mooie analyse kwamen van de Nederlandse manier van eten en omgaan met voedsel.

Per dag heeft een man tussen de 31 en 50 jaar gemiddeld 2700 Kcal nodig en een vrouw tussen de 31 en 50 jaar 2000 Kcal nodig. Via verschillende internetsites en aps kun je prima zien of je genoeg, teveel of te weinig kcal binnen krijgt per dag. Dit is de manier waarop wij voedsel benaderen en krampachtig proberen om wiskundig onze broodnodige energie te tanken. Ik zal hier een andere keer wat dieper op ingaan maar de tendens om iedere emotie uit voedsel weg te halen is wel een basis voor de manier waarop de totale voedsel industrie is ingericht. Voedsel moet er vooral mooi uitzien en zo langzaam aan zijn wij de kennis aan het verliezen waar ons voedsel vandaan komt en hoe er mee om te gaan.

Ik kan talloze voorbeelden geven van vlees wat er zeer onnatuurlijk uitziet, groente die dusdanig aangepast is dat de oorsprong van zowel aanzicht als smaak verdwenen is enz enz. Helaas is de horeca jaren lang meegegaan met deze trend en moet ik mijn vriendin gelijk geven omdat ook ik vaak teleurgesteld ben in de Nederlandse horeca qua bediening en het eten wat geserveerd wordt. Het eten ziet er vaak prachtig uit maar beloofd iets wat het niet waarmaakt. De basis van een goed gerecht is de kwaliteit van de producten die gekocht en verwerkt worden. Helaas zie ik vaak dat de basiskennis van de keuken zeer beperkt is en er ook weinig geinvesteerd wordt aan kennis en scholing bij het personeel. Best vreemd om te zien dat er in ieder bedrijfstak waar ik gewerkt heb verplicht workshops en opleidingen gevolgd moeten worden maar in de horeca is het blijkbaar genoeg om eenmalig een diploma te halen en zo af en toe de allerhande te lezen om op de hoogte te blijven van de trends.



Met veel plezier kijk ik zo af en toe naar het tv programma de smaakpolitie om van de ene verbazing in de andere te vallen. Waar Rob de Geus in eerste instantie wat sensatie-achtige reportages maakte is hij wat mij betreft uitgegroeid naar kwaliteit bewaker en autoriteit op voedsel gebied. Zoek maar eens naar zijn bezoek aan een koksopleiding waar de hygiene te wensen overliet. Als dat de basis is waarmee wij onze koks de keuken insturen verwacht dan ook geen wonderen. Hier zit wat mij betreft de uitdaging voor de gemiddelde brasserie's, restaurants, strandpaviljoens en overige eetgelegenheden dan ook! Niets voor niets rijden wij zo af en toe richting Brussel of Antwerpen en loven wij het eten en de cultuur die boven de rivier mist. Lekker verse mosselen eten in Zeeland of heerlijk bourgondisch tafelen in Brabant we lusten er wel pap van.

Terug naar de titel van dit blog "eten om te leven of leven om te eten?".
Bedenk dat de manier waarop wij met voedsel in het algemeen omgaan resulteert in de kwaliteit van onze horeca. Zorg voor een goede basiskennis van onze koks en de bediening. Werkgevers investeer in kennis en kunde! Stuur eens een kok naar oma om wat over eten te leren u zult verbaast zijn wat een kennis hier zit!



En als laatste stem ik voor een siesta in Nederland tussen 12:00 en 14:00 uur net als onze zuider buren Spanje, Portugal, Italie en Griekenland zodat er goed en lekker gegeten kan worden. Dit heeft een bijkomend voordeel omdat de concurrentiepositie van alle landen in 1 klap gelijk met worden en dat scheelt weer in deze tijd van crisis. Ik weet zeker dat we dan mijn Belgische vriendin over een jaar kunnen meenemen naar een restaurant en trots een bord met eten voorzetten.

links: http://www.robgeus.nl/,http://www.gezond-dieet-afvallen.nl/hoeveel-calorieen-per-dag.html