zondag 16 december 2012

Kerst stress


Nog ruim een week en dan beginnen de twee drukste dagen voor alle amateur - en beroepskoks. Twee dagen van eten, snacken, snoepen, proeven en uitbuiken staan voor de deur en juist dit zorgt in zeer veel huishoudens voor stresssss. In de tijd die ik als kok heb gewerkt waren de kerstdagen voor mijn werkgevers kassa of juist een enorme flop. Menig horeca bedrijf probeert via de kerstdagen het jaar met een gevulde knip uit te gaan, echter zijn de kosten die kerst met zich meebrengt hoog. Ik wens de horeca kanjers dan ook allemaal een goede bezetting en knappe omzet toe.

Een totaal ander beeld zien we bij een flink aantal thuis-koks die ervoor moeten zorgen om alle familieleden tevreden te krijgen en houden. Waar vroeger de op spiritus brandende fonduepan van zolder werd geplukt met de bijbehorende vorken ( waar je je altijd aan verbrande ), of de ieder jaar terugkerende rollade op tafel kwam wordt tegenwoordig alles uit de kast gehaald om maar indruk te kunnen maken op onze gasten. Aan apparaten geen gebrek meer in de keuken dus gebruiken zullen we ze! De dagen voor kerst begint de stress al want er moet ingeslagen worden. Enorme boodschappen karretjes vol worden er afgerekend en er liggen producten in de koelkast waar menig kok nog van achter zijn oren zou krabben. Alles voor onze culinaire orgie die kerst heet.



Zoals je al leest ben ik geen superfan van de kerstdagen en gaf mij dan ook altijd op om te werken zodat ik niet uren aan een tafel hoef te zitten en verplicht gezellig te doen met ooms, tantes of andere familie die ik misschien 2 keer per jaar zag. Toen ik eenmaal zelf een gezin had vond ik kerst wel erg leuk dus er is echt voor mij ook nog hoop.





Omdat ik nu al visioenen heb van zwetende mama's die in hun kerst jurk met een schort voor door de keuken sprinten of papa's die prachtige stukken wild of andere fantasierijke gerechten produceren zal ik je proberen wat tips te geven om de kerst zonder kleerscheuren te overleven. Let op ik kan je niet helpen met zeurende schoonouders, dronken vrienden of gillende kinderen die de boel op stelten zetten.

HOOFDREGEL!

Kook nooit op dit soort dagen een gerecht voor het eerst! 
Kies iets waar je bekend mee bent en zeker weet dat je dit gerecht goed kan klaarmaken.
Een ingezakte souffle, doorgebakken hertenbiefstuk of een aangebrande creme brulee zijn geen aanraders.

Voorbereiding:

  1. Maak ruim van te voren een menu. Kies eerst of er vlees, vis of gevogelte gegeten gaat worden en bouw daar het menu omheen. 
  2. Leg het menu voor aan het gezin zodat je geen "dat lust ik niet" verassingen krijgt aan tafel.
  3. Schrijf per gang op welke garnituur je erbij wilt serveren.
  4. Zet bij ieder ingrediƫnt de tijd die het nodig heeft om gaar te worden.
  5. Reken uit hoeveel je nodig hebt. Denk aan kleine porties voor de kids of een neef die drie keer opschept
  6. Begin ruim van te voren houdbare ingrediƫnten in huis te halen. Haal een week voor de kerst producten in huis zoals slagroom en roomboter, Ik garandeer je dat deze op zijn volgend weekend!
  7. Bestel bij de slager, viswinkel of poelier wat je nodig hebt met als stelregel dat een stukje vlees +- 125 a 150 gr per volwassen persoon is.
Mis en place:
  1. Maak de gerechten die kunnen van te voren klaar. Denk aan soepen, salades, sauzen, taartjes, of basisproducten zoals bouillon, roux, fond gekookte eieren.
  2. Was en snij alvast de groenten en aardappelen en zet ze weg in schoon koud water in de koelkast. 
  3. Zorg ervoor dat pannen. messen, schalen en servies schoon zijn en makkelijk vindbaar
  4. Teken als je op een bord gaat serveren een schets van de opmaak. Zo kun je zien of het er mooi gaat uitzien en of de kleuren mooi zijn op het bord. Er zijn diverse boeken verkrijgbaar hier een tip. Zorg er in ieder geval voor dat het bord niet te vol ligt.
  5. En als laatste zorg dat de keuken brandschoon en opgeruimd is. Dat is jou werkterrein aankomende dagen.
De kerst:
  1. Kook of braad de producten met jou tijd-lijst. Ik zie zo vaak dat eerst de spinazie wordt opgezet en dan de aardappelen of wortels. Kook dus van lang naar kort.
  2. Hou ruimte in de keuken om te werken.
  3. De keuken is jou domein dus kijken voor bewonderaars mag maar op afstand.
  4. Laat je helpen met serveren. Betrek bv de kids om uit te serveren dat vinden ze prachtig.
  5. Zorg ervoor dat tussen iedere gang de keuken weer schoon en opgeruimd is. Afwas in de vaatwasser, pannen weer schoon en opgeruimd enz.
  6. Proef , voel, ruik en luister naar je producten! Zet desnoods timers bij de pannen.
  7. En als laatste geniet van je eigen eten i.p.v. te denken aan de volgende gang. 
Allemaal fijne voorbereidingen en eet smakelijk.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten